Iespaidi par BJC “IK Auseklis” organizēto konkursu – izstādi “Daba mums apkārt. Pļava 18”

Rīgas Interešu izglītības metodiskā centra vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas galvenā speciāliste Elita Kalnača apmeklēja bērnu un jauniešu centra “IK Auseklis” konkursu – izstādi “Daba mums apkārt. Pļava.” un dalās ar iespaidiem par redzēto!

Konkurss – izstāde “Daba mums apkārt. Pļava.” pirmo reizi notika 2006. gadā. Šogad “Daba mums apkārt. Pļava 18”! Katru gadu organizatori izvēlas kādu tēmu, kas saistīta ar dzīvi un norisēm pļavā, 2024. gada tēma “Kukaiņu māja”.

Konkurss ir guvis lielu bērnu un jauniešu interesi, izstādē var apskatīt 171 darbu. Autori ir pētījuši, izzinājuši un iepazinušies ar kukaiņu dzīvi, kukaiņu mājām, ko kukaiņi ēd, ko labu dara dabai un cilvēkiem. Piedāvā savus projektus – mājas, viesnīcas, ar domu uzlabot dzīvi kukaiņiem.

Populārākie kukaiņi, kas piesaistījuši uzmanību un rosinājuši veidot mākslas darbus ir skudras, bites, spāres, taureņi, zirnekļi. Darbu veidošanai izmantojuši dažādus materiālus: augus, koku, mālu, metālu, papīru, tekstilu, stiklu, pērlītes, plastmasu un citus; kā arī pielietojuši dažādas tehnoloģijas un tehnikas, veidojuši sarežģītas konstrukcijas, lai īstenotu savu ieceri. Kāds izpētījis un izveidojis kukaini ar apbrīnojamu līdzību, kāds izveidojis apjomīgu, sarežģītu un darbietilpīgu kompozīciju, attēlojot kukaiņu dzīvi viņu mājvietā. Tie ir darbi, kas prasījuši laiku un lielu pacietību.

Uzteicama ir bērnu un jauniešu centra “IK Auseklis” radošās komandas  konkursa- izstādes tēmas izvēle un iesākto tradīciju turpināšana!

Par konkursa-izstādes “Daba mums apkārt. Pļava.” tēmas aktualitāti liecina bērnu un jauniešu lielā atsaucība un dalība konkursā, radošie darbi, dabīga interese par dzīvo dabu. Izstādes apmeklējuma laikā bija iespēja novērot bērnu patieso interesi, kas ar lielu uzmanību vēroja, pētīja katru darbu, priecājās un atklāja sev ko jaunu.

Pļavas un kukaiņu tēma labi sasaucas ar Skola 2030 programmu.

Dabīgas, neielabotas pļavas aizņem, apmēram, 1 % no Latvijas teritorijas, tajās sastopama vismaz puse no Latvijā aizsargājamajām augu sugām.

Jau vairākus gadus Latvijas Dabas fonds sadarbībā ar Rīgas domi un apkaimju biedrībām Rīgā  kopīgi veido pilsētas pļavas – savvaļas augu oāzes dabas daudzveidības saglabāšanai. Šogad pļavas tiks veidotas septiņās jaunās vietās – Grīziņkalna parkā,  Lucavsalā, Juglā pie Umurgas ielas, pretī 2023. gadā izveidotajai Strazdupītes pļavai, teritorijā pie Lielvārdes un Dzelzavas ielu krustojuma, teritorijā pie Mirdzas Ķempes ielas, kā arī pie Rumbulas un Velnezera peldvietām.

Dabiska pļava ir vērtīgs retums!

Pilsētas pļava ir vērtība!

Pļava ir skaista!

Pļava ir mājvieta dzīvai radībai!

Pļava ir izziņas un iedvesmas avots!

Paldies pedagogiem, paldies bērnu un jauniešu centra “IK Auseklis” radošai komandai par vērtīgo konkursu, kas mudina iepazīties tuvāk ar dzīvo dabu, veicina iztēli un radošumu!

Lai iedvesma, radošas tēmas nākamajiem konkursiem!

Informāciju sagatavoja:

Elita Kalnača, Rīgas Interešu izglītības metodiskā centra vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas galvenais speciālists